bg

Fűben, fában orvosság – tartja egy ősi mondás, mely kétségtelenül igaz. Elég csak belegondolni, hogy a legtöbb mai gyógyhatású készítmények alapanyaga is növényi eredetű. Régebben elődeink rengeteg növényt alkalmaztak gyógyteaként belsőleg, krémek, pakolásoIMG 2095k formájában pedig külsőleg egészségük védelme érdekében. De mi a helyzet a mai modern időnkben? Miért van az, hogy egyre többen keresik a természetes megoldásokat és milyen alternatívát nyújthat az aromaterápia az egészségünk védelme érdekében? És milyen más célra lehet még az illóolajokat használni? Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az aromaterápiáról, mint természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a „legillatosabb” gyógyító szerek egyike. Az aromaterápia működéséről, hatásmechanizmusáról és történetéről regényt tudnék írni, de nem teszem, hanem helyette megkértem egyik kedvenc költőmet, Aranyosi Ervint, hogy írjon verset az Illatrend csoportomhoz, mely érdekes, olvasható formában mutatja be az aromaterápia lényegét. Az Illatrend csoport célja az egészség- és környezettudatosan gondolkodó emberek körében, akiknek fontos saját egészsége, ismeretterjesztő bejegyzések írása és illatpartyk, illatélmény estek meghirdetése, melynek keretében szeretném megismertetni Magyarországon minél több mindenkivel az esszenciális olajok szépészeti, kozmetikai és prevenciós, egészségvédelmi szerepét.

Aranyosi Ervin: Az Illatrend csoport verse

Fűben, fában, virágokban lelhetsz orvosságot,
olajokban összegyűjtve a megoldást találod.
Esszenciális olajok, már az illatuk is gyógyít,
növényekből ezt kinyerve kínáljuk a gyógyírt.
A természet ellát minket minden féle jóval,
egészséges aromákkal, mesés illatokkal.
Olajaink kínálnak hát finom illat rendet,
divatot is teremtünk, egy élő illat-trendet!

Egészséges életmódhoz, tudatosan élve,
vegyszerektől mentesen, egy szebb jövőt remélve,
természetes olajokkal óvhatod családod,
teremthetsz jó egészséget, üde tisztaságot.
A növények védekeznek a kártevők ellen,
muszáj, hogy a védőanyag bennük megjelenjen!
Egyetlen CSEPP törődés is változtat a léten,
helyük kell hogy legyen ma az ember életében!

Baktérium, vírus, gomba – mindre van válasz,
parazitát pusztítani természetest válassz!
Immunrendszer erősítés, stresszoldás is ránk fér,
fájdalmunkat csillapítja, amit korunk ránk mér.
Megnyugtathat, ellazíthat, kedvünk is javulhat,
görcseinket feloldhatja, mely a múltba hullhat.
Nem csak tünetet kezelnek, mélyebben is hatnak,
a bőrön át bedörzsölve jót teszel magadnak.

Az Illatrend csoport célja ismeretterjesztés,
előadások tartása és tudásfejlesztés.
Lesznek aromaszeánszok, illatélmény estek,
azoknak, kik egészséges megoldást keresnek.
Elmondjuk és bemutatjuk, mit érdemes tudni,
hogyan lehet megelőzni, a bajon túljutni.
Esszenciális olajok, segítenek ebben,
érezd magad meggyógyultan, egészségesebben!

 IMG 2110

Aromaterápia története:

Az ókorban is már ismerték és használták a gyógynövényeket és az illóolajokat mind a kozmetikában testápolásra, illatosítóként mind az egészség terén. Számtalan bizonyíték szolgál alapul:

 • Tutenkámen sírkamrájában illóolajokat tartalmazó vázákat találtak a régészek. Az épen maradt egyiptomi templomok falán található hieroglifák megőriztek különböző recepteket, amiket az emberek gyógyítására és szépségápolásra használtak.
 • Az Ebers-papiruszban, amit i.e. 1551-ben írtak, különböző kenetek orvosságok receptjei találhatóak.
 • ókori Kína: A Nagy Gyógynövénykönyv 365 gyógynövényt sorol fel. Ez a most ismert 400 olajtól alig tér el.
 • Az egyiptomiakhoz hasonlóan a görögök és rómaiak is ismerték az olajok előnyös tulajdonságait. Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának neveznek, az olajok használatát ajánlotta a pestis megelőzésére. Athén utcáin olajjal töltött füstölőket állítottak fel a betegség megelőzésére.
 • Néró házát egy csőrendszer hálózta be. Ezen keresztül különböző illatanyagokat juttatott be a szobákba.
 • Julius Caesar idejében az emberek nyilvános fürdőkbe jártak illatos fürdőt venni, amit testmasszázs követett.

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia vegyész használta. Innen számítható a modern aromaterápia is. Gattafossé súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül a levendula illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé Munkásságát honfitársa, dr. Jean Valnet folytatta. A második világháborúban megsebesült katonák sebeit illóolajokkal gyógyította. Később Marguerite Maury alkalmazott aromaterápiát páciensein. A kitűnő biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át és szétoszlanak a szervezetben. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is. Hazánkban a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének egyik kutatócsoportja több, mint 10 éve foglalkozik illóolajok kémiai összetevőinek meghatározásával, illetve azok biológiai hatásának vizsgálatával, amelyek az illóolajok biztonságos alkalmazására irányulnak.

Aromaterápia jelentősége:

Minden évszaknak megvannak a rá jellemző, magasabb számban előforduló megbetegedései. Napjaink túlzott, illetve helytelenül megválasztott antibiotikum alkalmazása miatt egyre nő a rezisztens/ellenálló baktériumtörzsek száma, melyek nem reagálnak az orvosok által felírt antibiotikumokra, így nem hozzák el a várt gyógyulást. Ezért sok kutató dolgozik új gyógyszerek, illetve kiegészítő gyógymódok kifejlesztésén. Az egyik ilyen hatékony kiegészítő terápiás módszer az aromaterápia, ami az esszenciális olajokat használja a betegségek megelőzésében és vagy kezelésében.

A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére aromaterápia jó hatásfokkal alkalmazható:

 • depresszió, álmatlanság, stressz, szorongás;
 • légúti fertőzések;
 • ízületi problémák;
 • fejfájás, migrén;
 • emésztési problémák,
 • fogfájás;
 • bőrbetegségek,
 • menstruációs fájdalmak, női betegségek, klimaxos tünetek;
 • gombás fertőzések.

Aromaterápia hatásmechanizmusa:

Az elv, amin az aromaterápia alapszik és működik, hogy a szagló rendszerünk, nagyon közel van az agyunk limbikus rendszerhez, ami magában foglalja:

 • hipotalanuszt,
 • amigdalát, ami az érzelemért felelős, így nem véletlen, hogy illatokkal hathatunk a lelkiállapotunkra!!! Aromaterápia során agyunk gyakorlatilag „kikapcsol”, érzelmeket az illatok képesek felszabadítani és aktiválni, ezért kell kellő körültekintéssel megválasztani a megfelelő illatot!
 • hippokamuszt.

A következő animációs videó mutatja be szerintem nagyon jól, hogy milyen szerepe van az egészség terén az aromaterápiának, hogyan hatnak az illatok agyunkra, érdemes megnézni az alábbi kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=o-Fj8sH5XVQ

Aromaterápiás irányzatok:

 1. NÉMET modell: szaglás szerepét hangsúlyozza, párologtatáson (hidegpárologtatás, azaz diffúzor használatát preferálja) inhaláláson van a fókusz.
 2. ANGOL modell: tapintás, érintés szerepét hangsúlyozza, mert a bőrön keresztül másodperceken belül jut be az esszenciális olaj a szervezetünkbe, ezért ez a modell szerint a masszázs szerepén van a fókusz.
 3. FRANCIA modell: francia modell azt hangsúlyozza, hogy belsőleg érdemes bejuttatni az esszenciális olajakat a szervezetünkbe, mert a modell szerint s gyomron keresztül célozottabban hathatnak az olajok. 

Egyetlen CSEPP törődés, képes megváltoztatni egy EMBER életét! A Tiédet is!

Mik is azok az esszenciális olajok?

Az esszenciális olajoknak rengeteg változatuk ismert. Olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő és vízben rosszul keverednek, zsírban jól oldódnak. Maguk a növények termelik ezeket az értékes cseppeket, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Az esszenciális olajok különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül és belépnek a vérkeringésbe.

Az élet mely területein érdemes az esszenciális olajokat használni?

 • A legféltettebb kincsünk, az egészségünk megőrzésénél, mind a prevenciónál, mind a már kialakult betegségek kezelésében jó szolgálatot tehetnek az esszenciális olajok;
 • kozmetikában, szépségápolásban, egyedi parfümök készítésekor, illatos aromás fürdő, szappan, fogkrém és tisztálkodási szerek előállításánál és ezek midnennapi használata során;

        Hogy miért fontos a saját illatunk, mely egyénre szabott, egy híres francia parfümszakértőtől, Jean-Paul Guerlainttől idézek:

        "Mindegyik parfümöm egy-egy nő portréja”

        Az általam preferált parfümök minden összetevője tiszta esszenciális olajokból készül!!!

 • konyhában, gasztronómiában számomra mint alapfűszerek, megtalálhatóak az esszenciák...ha minden jól megy, nemsokára meg is jelentetem a saját tapasztalataimból összeállított aromareceptfüzetet, mert szeretném megosztani Veletek a saját tapasztalataimat....érdemes használni az esszenciákat főzésnél, mert pl. egyetlen csepp oregano olajjal egy 4 főre való paradicsomlevest lehet ízesíteni, mely nemcsak ízletes, finom, hanem egyben az oregano, mint természetes antibiotikum gondoskodik az immunrendszerünk erősítéséről is.
 • háztartási vegyszerek helyett a teljesség igénye nélkül, pl. a citrom esszenciális olaja tökéletesen oldja a leragadt zsírokat, jól fertőtlenít. 

!!! Konkrét receptekről, Aromavacsoráról és az egyedi parfümkészítésről az Illatrend csoportban lehet értesülni, valamint a soron következő Illatpartykról is, ahol mindig bemutatom az új illatokat, új trendeket és kivesézzük a szezonális betegségeket, melyek jól kezelhetőek aromaterápiával. Minden program részét képezi, hogy együtt készítünk valami egyszerű, de finomat az esszenciákból, legyen az egy finom étel, vagy egy finom parfüm.

Mely esszenciális olajok népszerűbbek napjainkban?

Mindegyik olaj baktériumölő, vagyis természetes antibiotikum (legerősebb: teafa, oregano), jó hatásfokkal pusztíthatják a parazitákat, segíthetik sejtjeink oxigénellátását, erősíthetik immunrendszerünket, fájdalomcsillapítóak, nyugtató, lazító, hangulatjavító hatással bírhatnak. Copaiba olajat széles körben használják mind a kozmetikai termékekben, parfümökben, mind a gyógyításban, a prevencióban az egészségmegőrzés céljából. A feketebors esszenciális olaj segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket és jó hatással lehet immun és igerendszerünkre és még sok más mindenre. A citrom olaja és a mirha lassíthatja a bőr öregedésének folyamatát. Bőrünk legjobb barátja a teafa és a mirha olaja. A citrusokat, így a narancsot, citromot, bergamottot, limeot a levegő frissítésére és hangulatjavításra is használhatjuk. A rózsának nemcsak szépsége vitathatatlan, hanem jótékony hatásai is ismeretesek. A rózsaszirmokból készült tiszta olaj jó hatásfokkal csökkentheti a gyulladásokat, nyugtathatja az idegrendszert, csillapíthatja a köhögést, és csökkentheti a fejfájást is. Hatékony lehet a rosszkedv és a szorongás elűzésében is, antidepresszánsként is megállhatja helyét, afrodiziákumként egyenesen kiváló!

A levendulát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta, nem véletlen, hiszen a levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzák nagyon sok mindenre, többek között alvásproblémára, bőrproblémára, nyugtatásra és hangulat stabilizálására.

Közeleg nyár, vele együtt a nyári szezonális betegségek is – melyikre milyen esszenciális olaj javasolt?

35238990 10216681564690882 4049974591840321536 nUtazási betegségekgyomor- és bélrendszeri panaszok: szalmonella fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. Borsmenta, rozmaring és oreganó olajok jó hatásfokkal lehetnek a panaszok ellenszerei. Rozmaring és a Zengest olajkeverék  ajánlott, ha távoli országba utazunk és más nemzetek ételeit fogyasztjuk, mert érzékenyebb gyomrúak esetén, könnyen baj lehet, amire jó megoldás lehet, ha a Zengest illóolaját az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen bemaszírozzuk a hasfalunkon keresztül.

Bőrbetegségek, strandokon gombák okozta bőrbetegségek pl.:lábgomba, ami nyilvános fürdőkben könnyen elkapható, melyre az egyik legjobb illóolaj, a teafa és az örök kedvenc, a levendula segíthet.

Légúti betegségek, klímaberendezések által okozott fertőzésekre a kakukkfű és oreganó olajat ajánlott hígítva (1:3) a mellkason masszírozni, melyek nyújthatnak támogatást a tünetek csökkentésében.

Rovarcsípés ellen a terrashield olaj a helyes választás, ha aromaterápiával szeretnénk fellépni prevenciós céllal, mivel elűzi és nem megöli a szúnyogot, darazsakat, méheket más rovarokat. Ha már megcsípett a szúnyog vagy a darázs, akkor ajánlatos a borsmenta és a levendula olajból pár cseppet higítva kenni a bőrünkre, mert hamar elmúlhat a viszkető/fájó érzés és a borsmentának hála hűsítő érzést fogunk érezni. A rovarok távoltartására kiváló lehet még a bazsalikom és a citrom olaja is!

Égési sérülések esetén: túlzott napozás következtében ha megégne bőrünk, a tiszta levendula olaja segíthet a napozás utáni sérüléseken is.

Sportsérülések: izületi és izom fájdalmakra, izomlázra, húzódásra a kúszó fajdbogyó olaja javasolt, mert fájdalomcsillapító, hűsítő, gyulladás gátló hatású és izomgörcsoldó hatásokkal bírhat.

Hogyan használhatjuk az esszenciális olajokat?

Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is használhatóak:

 • Aromatikusan

A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a helyiség levegőjének illatosítására, fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással a levegőbe jutva megakadályozzák a kórokozók terjedését, így a légúti megbetegedések esetén is hatásos ez a fajta alkalmazási módszer.

 • Helyileg

Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és biztonságosan is használhatóak (megfelelő higítással). A bőrön át a véráramba kerülve fejthetik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt és nagyon hatékonyan.

 • Belsőleg

Néhány illóolajnak gazdag kulináris történelme van és használhatók táplálék kiegészítőként a célzott testi-lelki harmóniára, jó közérzetre. Belső használatra csak szakember javaslatára ajánlott bármely illóolaj használata, mert vannak itt is bizony lehetséges mellékhatások és olyan veszélyeztettek, akiknek nem ajánlott az olajok bevitele ilyen úton közvetlenül a szervezetbe. Óvatosan kell bánni az esszenciális olajok adagolásával, a szinergikus hatásuk miatt pedig alapos körültekintést igényelnek. Az olajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenre!!! Az esszenciális olajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és Családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

CPTG- Tanusított, Tiszta, Terápiás Minőség

1506

A doTERRA esszenciális olajai 100%-os tisztaságúak, tehát kizárólag a növények összetett hatóanyagát, az illóolaját, vonják ki főként alacsony hőmérsékletű vízgőz desztillációval a növényből, szigorúan meghatározott fizikai körülmények mellett. Ennek köszönhetően magas a hatóanyagtartalma, így egy-két csepp elegendő lehet a várt eredmény eléréséhez. A növények illóolajtartalma néha csak 1-2 ezrelék, így a növények mázsája, tonnája szükséges 1 üveg illóolaj előállításához. Példaként a levendula illóolaja 160 alkotóelem keveréke, a szintetikus olaj ezek közül csak néhányat tartalmaz. A doTERRA olajok szigorú kémiai összetétel-vizsgálatoknak vannak alávetve, hogy biztosítsák a kivonat tisztaságát és összetételének hatékonyságát. Számos módszerrel végeznek minőségellenőrzést GC/MS, optikai aktivitás,fajlagos gravitáció, fénytörési index, tükrözési tesztek, szén-izotópos kormeghatározás, bőrallergia teszt (repeat insult peach) jóval kiterjedtebben, mint bármely más labor. Ezeket az alapos elemzéseket mindd a biztonság érdekében végzik el. A doTERRA kiáll a minőségellenőrzési folyamatok mellett és ez a minőségi követelmény  garantálja a hatékonyságot és a tisztaságot.

Házipatika-Házipraktika

doTERRA esszenciális olajok egészség megőrző szerepüket szeretném bemutatni, mert célom, hogy minél több Családdal megismertessem az illatos csodát és hogy minden Családban legyen 1 aromaterapeuta háziaasszony, aki tudja, hogy melyik esszenciális olajjal milyen egészségügyi és kozmetikai problémákra lehet áldásos hatással lenni. HÁZIPATIKA menüpontot nem véletlen neveztem el így, mert az itt bemutatott olajokat, ha otthonunkban tudhatjuk, sokrétű problémákat tudunk velük kezelni. Az olajokat külön-külön is belehet szerezni, de véleményem szerint a legjobb és legköltséghatékonyabb megoldás a doTERRA házipatika csomag beszerzése, melyet a szakértő orvosok, kutatók úgy állították össze, hogy az könnyen hozzáférhető legyen és megtalálható benne az a 10 alap esszenciális olaj, melyek a mindennapi jóléthez és a házi praktikáinkhoz áldásos hatással lehetnek. 
 
 
Levendula/Lavender olajjal a nyugodt alvásért 

A levendulát régóta, már az I. világháborúban is használták illóolajként. Magas linalool tartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj, mely a szorongás és az alvászavarok kezelésének az egyik legjobb természetes szere lehet. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év Gyógynövényének a levendulát választotta. Nem is csoda, hiszen számtalan dolgot tud a levendula, mely az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzák.

me

Levendula illóolaj hatásai:

 • Előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényünkben? Nem kell ezen sem bosszankodnunk, hála a levendulának, mert pár csepp a diffúzorba és vége a bosszankodásnak.
 • Rohanó világunkban sajnos minket is érint a stressz fogalma. Ezt sajnos nehezen tudjuk kikerülni. De mit lehet ellene tenni, ha elkapott a gépszíj bennünket? Barátunk a levendula olaj, tegyünk pár cseppet a párnánkra lefekvés előtt, főleg ha alvásproblémával is küzdünk!
 • Lehangoltak vagyunk? Erre is van megoldás: úgy hívják, levendula! Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhítheti a depresszív kedélyállapotot is.
 • Túlzásba vittük a napozást? Nyáron bizony megesik. A kialakult égési sérülésekre segítségünkre lehet a levendula olaja. A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatunk. Más típusú égési sebeinkre is jó hatásfokkal alkalmazhatjuk a terápiás tisztaságú levendula illóolajat, melyből 1 cseppet elég a sérült felületen elkenni, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményezhet. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának, dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta is egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is.
 • Szeretnénk, ha bársonyosabb tapintású lenne bőrünk? Fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat oly módon, hogy kevés tejben vagy mézben esetleg fürdősóban előtte elkeverünk, szó szerint sima ügy lesz.
 • Ha már szépségápolásnál tartunk és megjelennek a csúnya pattanások bőrünkön, nincs más teendőnk, mint pár csepp levendulaolajjal bekenni. A levendula illóolajának antibakteriális hatása az eknét okozó baktériumokat pusztíthatja el, és a sebeket is fertőtlenítheti.
 • Sokunkkal előfordult már biztos, hogy sminkben aludtunk el és másnap az arcunk is égett. Ha a jövőben ilyen történne, ne felejtsük el arclemosáskor a levendulát, pár cseppet egy vattakorongra kenünk és töröljük át vele arcunkat. (vigyázat, szembe nem kerülhet!) Hidratáló hatása miatt az égető érzés megszűnhet akár azonnal, a kiszáradt, vízhiányos bőrünknek pedig megnyugvást nyújthat.
 • Ha van otthon száradt levendulavirágunk, a levendula illóolajával együtt készíthetünk belőle szappant vagy pezsgő fürdőgolyókat is. Azonkívül, hogy a levendula csodás illatával nem tudunk majd betelni, közben még ápolhatja is érzékeny bőrünket.

DEEP BLUE olajjal a fájdalmak ellendb

Ez az az olaj, és/vagy krém, aminek véleményem szerint minden háztartásban ott kellene lennie, ugyanis ízületi problémák, mozgásszervi problémákból adódó fájdalmak és fejfájás sajnos legtöbbünket nem kerül el az életünk során. A deep blue illóolaja üveges 5 ml-es kiszerelésben és már hígított, előre bekevert krém formában is kapható. A hűsítő hatású illóolaj cseppek koncentrált formában tartalmaznak kúszófajdbogyót, melynek köszönhető az olaj áldásos hatása, hamar és célzottan lehet vele fájdalmat enyhíteni, de csakis kizárólag helyileg, a bőrünkön keresztül.

Használati tippek:

 • Ha olajunk van otthon, akkor 1-2 cseppet frakcionált kókuszolajban hígítva (1 csepp olaj :3 csepp kókuszolaj) kell a fájó fej esetében a tarkóra és halántékra kenni vagy máshol jelenő fájdalom esetén a fájó testrészre, pl. ha váll, térd, derék, nyakfájdalmak, csukló, boka fájdalmai esetén és sportolás után izomláz esetében is segíthet a deep blue olaja. Ha nincs otthonodban kókuszolaj, sertészsírban az olaj feloldva is hatásos.
 • Ha deep blue krémünk van, az is helyes megoldás, mert ugyanazt tudja, mint az olaj, ami szintén ezekre a problémákra lehet kedvező, csak már nem kell a krémet hígítani, mert előre bekevert állapotban kapjuk meg, így könnyen kezelhető.
 • Sportolás előtt is használható bemelegítő krémként vagy utána lazuláshoz és jól kezelhető vele az izomláz okozta fájdalom is.
 • Nem kell belőle sok, ezért sokáig elég, felesleges több cseppet tenni, mert egyetlen csepp is megteszi a hatását, olyan tömény az illóolaj. A krémből is elég egy borsónyi.

Citrom/Lemon olajjal az emésztésserkentésért35144023 1945761805454764 1042968748396380160 n

A citrom illóolaja halvány sárgás színű, frissítő, üde és könnyed érzést biztosít. A Földközi-tenger partján termesztett   őshonos citrom héjából hidegsajtolással készítik. A doTERRA CPTG minőségű citromesszenciája koncentrált, tömény (kb. 0,5 liter illóolajat) kb ezer citrom héjából állítják elő. 

Citrom illóolaj hatásai:

 • reggeli citromos limonádé (3 dl vízben 2-3 csepp doTERRA citrom esszencia) kiváló tisztító ital, jótékonyan hathat a vesékre, a májra és az emésztőrendszerre;
 • méregtelenítő, enyhítheti a savasodást;
 • erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, így elősegítiheti a szervezetben lévő káros szabad gyökök semlegesítését;
 • fertőzések ellen, baktériumölő hatású, óvodák, iskolák, kórtermek, orvosi várók légterébe ajánlott permetezni;
 • erősítheti szervezetünk immunrendszerét;
 • segítheti a herpesz gyógyulását;
 • frissít, tisztítószerként is tökéletesen működik.

Használati tippek:

 • felfrissülés kedvéért egy csepp tiszta citrom esszencia egy pohár tisztított vízbe;
 • ultrahangos párologtatóba 2-3 csepp citrom eszencia a tiszta levegőért;
 • frakcionált kókuszolajjal hígítva (1:3) bőrünk megnyugtatására, tisztítására;
 • napsütésben nem ajánlott almazni, mert fényérzékennyé, foltossá teheti a bőrt.

Borsmenta (Peppermint) olajjal a frissességért

A borsmenta fűszer- és gyógynövény, melynek illóolaja hűvösen mentolos, erős, ezért is használható frissítőként, hűsítőként a nyári melegben. A növényt már az ókorban is ismerték, levelének fogyasztása az emésztést segítheti, így alkalmazták gyomorproblémák és hányinger ellen. Jó szolgálatot tehet a szájszaj elűzésekor, tiszta lehelet biztosítására, puffadás és fejfájás enyhítésére. A doTERRA borsmenta illóolaj, annyira erős és koncentrált, hogy 1 csepp belőle 27 csésze menta teának felel meg.

Borsmenta illóolaj hatásai:

 • hányinger és émelygés megszüntetésében segíthet a borsmenta illóolaj inhalálása;
 • hatásos lehet puffadás ellen, szélhajtó, görcsoldó;
 • javíthatja az emésztési rendellenességeket,
 • enyhítheti a fejfájást;
 • fertőtlenítő;
 • hatásos a légúti megbetegedések kezelésében;
 • élénkítő, ezért előnyös a koncentrációt igénylő tevékenységeknél;
 • frissítő, nyári melegben vagy égési, csípési sérüléseknél hűsíti a testet;
 • ha nincs fogrém vagy kellemetlen a szájszagunk, frissítő szájöblítőként is funkcionálhat.

Használati tippek:

 • bőrön alkalmazva hígítani kell frakcionált kókuszolajban pár csepp borsmenta olajat;
 • inhalálni főleg ha náthásak vagyunk, vagy nehezen veszünk levegőt;
 • párologtatva diffúzorban az otthoni tiszta és friss levegőért;
 • nyári melegben limonádénak egy csepp olaj elég egy liter vízhez, azontúl hogy finom, frissít élénkít és feldob!

Tömjén/Frankincense olajjal az egészségért

Az olajok királynőjének a levendulát, a királynak a fás illatú tömjént tartom, melynek latin neve: Boswellia carterii, frereana, és sacra. A tömjen illóolajat Afrikából és Arábiából ezen fák gyantájából nyerik ki vízgőz desztillációval. Tömjén az egyik legértékesebb esszenciális olaj, mely nagyon népszerű széleskörű felhasználási lehetősége miatt is, ugyanis gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és antioxidáns hatással bírhat. A tömjén illóolajat inhalálva a békesség érzését hozza el, további egészségügyi előnyökkel járhat, ha helyileg alkalmazzuk vagy nyelv alá cseppentünk a CPTG minőségű tömjénolajból pár cseppet. A tömjén már az Újszövetségből is ismert, pl. a babilóniaiak tömjént égetettek a vallási szertartásokon, az egyiptomiak parfümként és kozmetikai szerként is alkalmazták, nyugtató és bőrfiatalító. Támogathatja az immunrendszert és a sejtfunkciót.

Keleten máig szent olajként is használják a különböző vallási és spirituális szertartásokon, ördögűző és védő olajként ismerik, jóga és meditációk alatt tömjént párologtatva segíthet az elmélyülésben és a relaxálásban.

Használati tippek:

 • párologtatásra elég 2-3 csepp vízben oldva az ultrahangos párologtatóban (diffúzorban);
 • nyelv alá pár csepp tömjén olaj csepegtetve reggel és este;
 • lazuláshoz, helyileg 3-4 cseppet 10 ml hordozóolajban elkeverve felvinni a kívánt bőrfelületre. Talpra kenve elősegíti a relaxálást és támogatja a harmóniát, belső békét;
 • fürdővízhez 3 cseppet himalája/parajdi sóra cseppentve a fürdővízbe tenni.

Copaiba olajjal a gyulladásmentes állapotért

A Copaiba illóolaj szintén a doTERRA egyik legértékesebb esszenciális olaja, ugyanis a Copaibának van a legnagyobb béta-kariofillén tartalma. Erről részletesebben nemsokára, de előtte pár fontos adat, hogy hol is terem, miből készül a copaiba olaj. A Dél-Amerikában őshönos Copaiba olajat, a Copaiba fa gyantájából vízgőz desztillációval nyerik ki. Az értékes olajat már jóval korábban is használták Brazíliában őseink, egyrészt a hagyományos gyógyításnál, másrészt kozmetikai szerek, így a szappanok, parfümök készítésekor. A Copaiba fája több, mint 30 méter magasra nő, fenntartásuk korlátozott, ezért ennek beszerzésére is csak addig van lehetőség, ameddig azt a természetes fenntartást nem veszélyezteti.

A Copaiba kinyeréséről és fenntartásáról érdekes videó itt található:Copaiba beszerzése

A Copaiba esszenciális olaja nem tartalmaz cannabinoidokat, de igen magas béta-karioffilént viszont igen, melynek köszönheti az erős fájdalomcsillapító és idegregeneráló hatását. Ez az igen értékes béta-kariofillén nemcsak a Copaibában, hanem a kenderben és más növények esszenciális olajában is megtalálható, pl. a fekete borsban. A legmagasabb béta-kariofillén tartalma a Copaibának van, kb. 40-60%, ennek köszönhető  kedvező hatása az idegrendszerre és az immunrendszerre.

Copaiba illóolaj lehetséges hatásai:

 • fájdalomcsökkentő;
 • gyulladáscsökkentő;
 • támogatja az idegrendszer megfelelő működését;
 • antioxidáns, antibakteriális hatás;
 • candida, parazita ellenes;
 • segíti az egészséges bőrápolást;
 • immunerősítő.

Használati tippek:

 • párologtatásra használva fertőtleníti a helyiséget, nyugodt légkört teremt, melyhez elég 2-3 csepp vízben oldva az ultrahangos párologtatóban (diffúzorban);
 • csillapítja a fájdalmat, ha a talpra 3-4 csepp olajat 5-6 ml frakcionált kókuszolajjal vegyítve felviszünk;
 • fürdővízhez 2-3 cseppet himalája/parajdi sóra cseppentve a fürdővízbe ajánlatos tenni és legalább félórát áztatni magunkat benne.

Teafa/Melaleuca olajjal a tiszta, ép börért

A teafa Ausztrália déli részén őshonos, az őslakók már évezredek óta ismerték a gyógyító hatását, sebek, fekélyek tisztítására teafát és belőle készített pakolásokat alkalmaztak. A II. világháborúban a legtöbb ausztráliai katona elsősegélyládájában megtalálható volt a teafa. Elfér akkor otthonunkban is! Amikor Cook kapitány először lépett Ausztrália területére, legenda szerint a teafa leveleit használta egy frissítő ital elkészítéséhez. De az nem legenda, hanem tény, hogy a teafa illóolaj főként a tisztító képességéről ismert. A teafa illóolajának több mint 92 különböző összetevője ismeretes és számtalan felhasználási lehetősége. Használhatjuk mindennap bőrünk tisztítására de gyakori, hogy ezt az esszenciát alkalmazzák nyugtatásra, mikor bőrirritáció előfordul.

A teafa illóolaj hatásai:    

 • tisztítószer, fertőtlenítőszer mely elpusztíthatja a gombákat(hüvelygomba, lábgomba, húgyúti fertőzések);
 • kiváló lehet baktériumok ellen, fekélyek, gyulladások természetes gyógyszere lehet;
 • bőrbetegségekre, égésre, pattanásokra, sebekre, rovarcsípésre hatékony megoldás lehet.

Használati tippek:

 • köhögés esetén nyakra, torokra kenni 2-3 csepp taafaolajat frakcionált kókuszolajban hígítva;
 • baktérium vagy gombás fertőzés esetén teába vagy vízbe cseppenteni 1-2 csepp olajat;      
 • bőrsérülésekre, pattanásokra, frakcionált kókuszolajban hígítva helyileg;
 • közvetlenül a bőrre kenve higítás nélkül a pattanásokra és szemölcsökre használhatjuk.

Oregánó/Oregano (szurokfű) ollajjal az erős immunrendszerért 

A szurokfű leveleiből vízgőz desztillációval kivont oregánó illóolajat nevezhetjük az egyik legerősebb és leghatékonyabb természetes antibiotikumnak is, melyet nem csak a mediterrán konyhában, a gasztronómiában használhatunk, hanem a természetes orvoslásban is. Oregánót nagyon régóta használják a tradicionális orvoslásban is tisztító, gombaölő és immunerősítő hatása miatt. Két fő kémiai összetevője a carvacrol és a thymol, melyek felelősek az oregánó tisztító és antioxidáns tulajdonságáért.

Az oregánó illóolaj hatásai:    

 • támogathatja az egészséges emésztést;
 • mivel rövid időb belül bejut a véráramba, 3-4 óra múlva pedig kiürül szervezetből, ezért súlyosabb egészségi probléma esetén, kúraszerű alkalmazása ajánlott akár naponta többször is;
 • gombák ellen kiváló, lábgomba, candida és más bélben élősködő paraziták hatásos ellenszere lehet;
 • légúti fertőzés, tüdőgyulladás, köhögés esetén immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt lehet alternatív segítség;
 • szemölcs eltávolítására a legtermészetesebb és hatékony megoldás lehet.

Használati tippek:

 • Az oregánó esszenciális olaja nagyon tömény és koncentrált, ezért frakcionált kókuszolajban hígítani kell, mert erős bőrirritációt és pirosodást okozhat, ha hígítatlanul éintkezik bőrünkkel.
 • Naponta egy csepp oregánót higítva mellkasunkra érdemes kenni, mely segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Ha gyengébbek vagyunk, vagy akár influenzás időszakban több segítségre van szüksége az immunrendszernek, érdemes több cseppet (2-3) is higítva mellkasunkra és talpunkra kenni, majd egy jó vastag zokniba bebújni.

Gyilkos páros: Oregano és Teafa olajjal együtt a candida és parazitamentes állapotért

Volt szó külön a teafáról és külön az oregánóról. De hogy mit tud a teafa és oregánó együttesen, szinergiában? Az alábbi videó nagyon jól bemutatja a teafa és az oregánó, mint gyilkos páros együttes hatását:

Gyilkos oregano és teafa videó

Nagykereskedelmi vásárlás: (25%-kal olcsóbb termékek és havi ajándékok, egyéb kedvezmények)

A magyar nyelvű oldal eléréséhez keresd fel a https://www.mydoterra.com/okotrend oldalt. Válaszd ki a magyar nyelvet, majd Európát, és Magyarországot. A kedvezményes, nagyker áron történő vásárláshoz a „csatlakozzon és spóroljon” menüpontra kell klikkelni. Ezután válaszd a „Független Terméktanácsadó” lehetőséget. Ez azért fontos, mert a saját vásárlásaid után is jutalékot kapsz, amit egy következő vásárlásnál beválthatsz. Nem kötelez semmire, és a lehetőség megmarad. Ha pedig barátaidat és családodat is megismerteted a doTERRÁ-val akkor az ő vásárlásaik után is kapsz jóváírást. Hidd el, nem kell erőlködnöd (én sem szeretek). Nem lesz olyan, akit ne érdekelne valami a katalógusból. Kattints a „folytatásra”. Ha végeztél, kattints a „végösszeg megtekintése” gombra. Ekkor fogod látni a szállítási díjjal növelt végösszeget. A szállítási mód a standard, a fizetés a bankkártyával a legegyszerűbb, és legolcsóbb.

!!!Fontos, hogy a regisztrációkor csak ékezet nélküli betűket használj!

Kiskereskedelmi vásárlás:

thLQFS1M50

Ha vásárolni szeretnél, a vásárlás menüpontra kell lépni. Itt azonban kiskereskedelmi áron, 25%-al drágábban találod az olajokat:

https://www.mydoterra.com/ShoppingCart/index.cfm?retail=1&OwnerID=5743813

Ha elakadtál, hívj és segítek: +36 70 415 6852