bg

A teljes riport velem megjelent az AndYouMagazine augusztusi számában

Részlet a riportból:

"Túlzás nélkül állíthatom, de minden illatot szeretek és mindegyik a kedvencem, talán lelkiállapotomtól függ, hogy épp melyik a pillanatnyi kedvenc, valószínűleg az, amelyikre épp szükségem van, hogy segítsen. A tömjént tartom alapjában véve az olajok királyának, a levendulát pedig a királynőnek. De ugyanúgy oda vagyok a többi olajért is, mondhatni az egész királyságért.”

Egyre népszerűbbek és felkapottabbak mostanában a tiszta esszenciális olajak és az azokat tartalmazó kozmetikumok, a test- és hajápoló termékek. De vajon tényleg ennyire jók ezek a termékek? Erről kérdeztük Havasi Patrícia aromatanácsadót, aki őszintén mesélt nekünk az illatokkal kapcsolatos tapasztalatairól, érzéseiről és arról is, hogy az élete hogyan változott meg az esszenciális olajok segítségével.

Mindig is hittem benne, hogy a gyógyítás, a segítés az életfeladatom - igaz pár évvel korábban még nem tudtam, hogyan fogok a gyógynövényekkel együtt dolgozni, általuk másoknak segíteni, de egyet már tudtam akkor is: hogy erről az útról letéríthetetlen vagyok. Ma már tudom a hogyant is és nagyon örülök, hogy rátaláltam a 100%-os tisztaságú, és nagy töménységű természetes illóolajokra (esszenciális olajokra), melyek olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, szárakban, levelekben, gyökerekben, magvakban) fordulnak elő.  Nagyon sok hasznos természetes gyógyító alternatívát ismertem meg életem során, de egyik sem fogott meg úgy, mint a legillatosabb gyógyító terápia, azaz az aromaterápia.”

Ha pedig valaha is élveztük már a citrom, a narancs, a levendula vagy a rózsa illatát, akkor bizony már mi is megtapasztaltuk az illóolajok aromás minőségét. Patrícia elmondása alapján az aromaterápia nem egy új keletű dolog, hiszen a gyógynövényeket, valamint azok kivonatait már évezredek óta használják nemcsak gyógyításra, hanem afrodiziákumként és kozmetikumokként is.

"A tiszta illóolajok ígéretesnek és izgalmasnak bizonyultak, amikor a saját és családom egészségmegőrzéséről beszélek  és jó szolgálatot nyújtanak otthonomban, a takarítás, mosás öblítés során is. A citrom olaja az otthonom tisztítása során számomra tökéletes megoldás, mert a fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat, a makacs szennyeződéseket is súrolás nélkül eltávolítom a citrom illóolajával. Ma már öblítő helyett is jól szolgálnak az illóolajaim és ez még mindig nem miden, mert a tusfürdőmet, dezodoromat, szappanomat, sőt a hajápoló szereimet is kizárólag az olajokból készítem el könnyen, egyszerűen, ez eredmény pedig minden egyes alkalommal lenyűgöz… és még mindig.”

Ha Te is rabja vagy az illatoknak és érdekel a természetes, gyógyhatású aromaterápiás olajok világa, akkor bővebb infó itt: https://www.mydoterra.com/okotrend/#/

Az Európai Bizottság  2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében. Az idei évben a holland Nijmegen városa érdemelte ki a dicsőséggel járó címet, 2017-ben a németországi Essen városa nyerte el az Európa zöld fővárosa címet, váltotta ezzel a számomra példaértékű Ljubljanát.És már azt is tudni, hogy a norvég Oslo lesz jövőre  Európa Zöld Fővárosa.

"If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money"

(Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, 2013)

Akkor időrendben visszafelé...

Mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2019-re?

oslo 2237289 960 720A norvég főváros az Oslo-fjord északi végénél fekszik. A közigazgatási területén belül körülbelül 40 sziget és 343 tó található, melyek közül több is fontos forrása a város ivóvizének. Oslo nagy területét nemcsak a kékes-vizes élőhelyek alkotják, hanem az érintetlen hegyvidéki tájak, a zöldes erdők, dombok, parkok is színesítik. A norvég főváros  átfogó szemléletű programjával nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet. Az észak-európai főváros már eddig is példamutató erőfeszítéseket tett az autós közlekedés visszaszorítása érdekében, a jövőben még további intézkedéseket tervez megvalósítani a zöldebb közlekedés, a tiszta levegő érdekében. Oslo városának további zöldstratégiai célja a biodiverzitás megőrzése és az egészségügyi fejlesztések.Tél végén, tavasz elején érdemes a fény otthonának országába látogatni, ugyanis ilyenkor, a városiasabb részeken vad jávorszarvasokat is lehet látni. 

Hol is található Nijmegen és mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2018-ra?

Nijmegen egy növekvő város, több mint 170 000 lakossal Hollandia egyik legrégebbi települése, ami a Waal folyó  partján, egy morénahalom lábánál terül el, egész közel Németországhoz, dombos környezetben, gazdag természeti élővilággal. Mára a holland város dinamikusan fejlődik, köszönhetően az egyre növekvő népességének, a folyamatos városfejlesztéseknek, a környezetbarát és innovatív beruházásoknak. Szerencsésnek mondhatják magukat Nijmegen lakói, hogy gyönyörű városi parkok, nagy zöldfelületek, sok szép zöld fák és bokrok közt élhetnek, hiszen 92m2 zöldterület jut egy városlakóra. Ha valaki pedig ettől is több zöldre vágyik, könnyen ellátogathat Nijmegen és Arnhem, között található,  1.700 hektáron elterülő Lingezegen Parkba. A zöld fővárosi cím elnyerése bár nagy dicsőség a Hollandoknak, ugyanakkor számos kötelezettséggel is jár. A holland város Európai Zöld Fővárosi stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése hogy Nijmegen egy élhető, egy egészséges és virágzó várossá válhasson. Ehhez feltétlenül szükséges a helyi polgárok és a vállalkozók, az érdekelt fele bevonása a lehető legnagyobb mértékben megvalósulhasson, mert közös összefogás kell ahhoz, hogy az egyik legnagyobb célját elérhesse a város, miszerint Nijmegen 2045-re energia semleges várossá, fosszilis tüzelőanyagoktól teljesen független várossá válhasson. A lakosság részvételére a városvezetés az energetikai projektek tervezése és megvalósulás során is számított, ami a jövőben sem fog változni. Az első szélmalom park telepítésekor például az önkormányzatnak szüksége volt a magánpártok támogatására is, mert segítségükkel több ezer helyi lakost ösztönöztek, hogy invesztáljanak szélturbina részvények vásárlásába.  Ezzel létre is jött 2016-ban a „Windpark Nijmegen-Betuwe”park négy szélmalommal, ami több mint 7000 háztartást lát el megújuló energiaforrás hasznosítása által. A városfejlesztési tervek közt az is szerepel, hogy a 2010-2020 közötti időszakra egy új városrész kerüljön kiépítésre a Waal folyó partján, a régi kikötő helyén. Hollandia valamennyi városára igaz, hogy egyre többen nyergelnek át kerékpárra, ami fontos a környezetvédelem szempontjából. Nem csoda hát, hogy a tavaly előtti évben Nijmegen nyerte el a legjobb kerékpáros városának járó díjat Hollandiában. Nemcsak a minőségi, városi kerékpárutak miatt, hanem a kerékpáros közlekedésfejlesztési törekvések miatt is jó példa lehet a magyar városvezetőknek is, hogy hogyan kell a helyi vállalkozásokat lelkesíteni a kerékpáros közlekedésfejlesztéssel kapcsolatosan.  Az idei évben számos különféle rendezvény házigazdája lesz a város, helyi és nemzetközi közönségnek szóló, szakmai, reprezentatív és kulturális programokkal várják a lelkes érdeklődőket.  A város a "Zöld kapcsolatok" nevű kampányt is bevezette, hogy növelje a polgári részvétel arányát a zöld és kék infrastruktúra és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos projektek fejlesztésében.

A 2017. évi nyertes: Essen

essen 82672 340Az Észak-Rajna tartományban található Essen korábbi szénbányászatáról híres nehézipari városként ismert, de az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében tett aktív törekvéseknek köszönhetően mára már egy zöld városként nevezetes.  A városban sétálva hatalmas zöldfelületekkel találkozhatunk, melyek a gyönyörű látványon túl, szociális, egészségügyi, rekreációs, közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, természetes árnyékoló, energiaelnyelő, rezgéscsillapító, zajmérséklő, közösségteremtő szereppel is bírnak. A városban egyre több zöld parkot alakítottak ki,  ilyen pl. Essen egyik nevezetessége is, a közel 60 hektáros Grugapark, ahol egy 15 hektáros botanikus kert is található,. Ha arra járunk, feltétlen szánjunk rá időt! A zöld felületek növelésén kívül számtalan intézkedésekkel rászolgált a város, hogy méltón viselhesse a tavalyi évben Európa zöld fővárosának címét. Többek között ilyen, a városon átfolyó Emscher folyó rehabilitációja is, mely sokáig gyakorlatilag szennyvízcsatornaként működött, nem csoda hogy előbb utóbb kihalt az élővilága. De ma már köszönhetően a városvezetés elkötelezettségének, remediációs beruházások révén újra tiszta víz csurdogál a folyóban és mondhatni, hogy visszatért az élet a vízbe. A város hosszú távú céljai között szerepel a háztartási hulladék még nagyobb arányú újrahasznosítása,  a széndioxid-kibocsátás további csökkentése,  a gépkocsi-közlekedés csökkentése a kerékpáros közlekedés arányának növelésével. Ha Németország Észak Rajnai térségében járunk, ne hagyjuk ki Essen városlátogatását, ismerjük meg személyesen is a város zöld nevezetességeit jó példa gyanánt.

Na és mi a helyzet, a 2016. évi nyertessel, Ljubljanával?

ljubljana 2149704 340Számomra példaértékű, amit a szlovénok véghez vittek, már csak az okból kifolyólag is, hogy ott a zöld parkok beépítése és a fák kivágása helyett inkább növelik a zöld felületek arányát. A város vezetés elkötelezte magát a hulladék nullára csökkentése mellett is, többek között földalatti szelektív gyűjtő pontokat építettek ki. Ezzel a belvárosban nem láthatunk, se nem szagolhatunk utcai konténereket, valamint a belőlük kiáradó bűzt, helyette szép, virágos is tiszta utcákon sétálhatunk. Belvárosban nem láthatunk autókat sem, csak biogáz üzemű buszok és elektromos taxik közlekedhetnek ügyelve a városi kellemes levegőjére, ezzel együtt az ott élők egészségére is. A szlovén főváros lakói  szerencsések, ugyanis jó ivóvizük van, így kevésbé vannak ráutalva, hogy PET palackos ásványvízzel olthassák szomjukat. A teljesség igénye nélkül itt is csak pár dolgot említettem meg, hála égnek olyan közel van hazánkhoz, hogy érdemes személyesen is meggyőződni az általam leírtakról, és tanulni a jó példából és tenni azért, hogy előbb utóbb Budapest is kiérdemelje Európa Zöld Fővárosának díját.

2015: WELCOME Bristol

Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet többek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a környezettudatos polgárok száma, akik a kerékpáros közlekedést részesítik előnyben. Bristol a közlekedés-fejlesztésre, a hatékony energiafelhasználásra és a megújuló energiaforrásokra irányuló projektjeinek, valamint a lakosságot mozgósító kommunikációs stratégiáinak köszönheti győzelmét. Az eddigi közlekedési és városfejlesztési intézkedéseknek eredményeképp javult a város levegőminősége, vélhetően ezzel az ott lakok életminősége, egészségügyi állapota is.

Bristol több, mint 400 000 fős lakosával Anglia hatodik legnépesebb városa. A Délnyugat-Anglia területén található város a kultúrának és az oktatásnak az egyik legnagyobb központja a régióban. 2015 novemberében alakított „Bristol Community Energy Fund” egy olyan alap, mely támogatja a helyi lakosokat az energiafelhasználásuk csökkentésében és egyben ösztönzi őket a tisztább, megújuló energiaforrások hasznosításán alapuló energiahasználathoz. A „Warm Up Bristol” kezdeményezés célja, hogy 2018-ig minden bristoli lakost egyenként megszólítson, házhoz menő ingyenes tanácsokat adva a környezetbarát energiafelhasználással kapcsolatban és a költségcsökkentési lehetőségekről. A projektben részt vett szakértők értékelik a helyi lakosok otthonait energetikai szempontból, tájékoztatják őket az igénybe vehető támogatásokról, és jó gyakorlattal, jó példával szolgálnak, valamint a kivitelezés során hiteles beruházókat is ajánlanak az érdeklődők részére.

Bristol a napsütéses órák számát tekintve az egyik élenjáró az angol városokhoz képest. Ezt az előnyösséget is kihasználták és az Easton Leisure Center energiaellátásáról egy 97 kW-os napelemes rendszer gondoskodik, melyet 2015-ben telepítettek a központ tetejére azzal a számítással, hogy a napelemes rendszer várhatóan annyi villamos energiát fog generálni, ami 22 háztartás energiaigényét fedezi és évente körülbelül 9000 fonttal képes csökkenteni a központ energiaszámláját.

Az angol város szén-dioxid-kibocsátása 2005 óta folyamatosan csökkent, még a gazdasági növekedés ellenére is. Bristol arra törekszik, hogy 2030-ra 17 000 új munkahelyet teremtsen a kreatív, a digitális és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású ágazatokban.

Folytatás következik...(hamarosan)

Forrás:  

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2018-nijmegen/

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2019-oslo/

http://europapont.blog.hu/2017/02/10/fekete_varosbol_zold_fovaros

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/winning-cities/2015-bristol/

Képek forrása:

https://pixabay.com/hu/ljubljana-foly%C3%B3-szlov%C3%A9nia-h%C3%ADd-2149704/

https://pixabay.com/hu/essen-n%C3%A9metorsz%C3%A1g-f%C3%A1k-sky-clouds-82672/

https://pixabay.com/hu/oslo-norv%C3%A9gia-scandinavia-eur%C3%B3p%C3%A1ban-2237289/

https://pixabay.com/hu/f%C3%BCgg%C5%91h%C3%ADd-h%C3%ADd-clifton-felf%C3%BCggeszt%C3%A9s-2496349/

A karácsony több szempontból is a környezetszennyező, pazarló életmódhoz járulhat hozzá. Pedig nem kellene ennek így lennie. Ha szeretnéd Te is zölden ünnepelni a legszentebb ünnepet, sokat tudsz tenni, hogy fenntartható legyen a karácsony.

IMG 2118 Edit

  1. Készíts ajándékozási listát! Az előzetes listakészítés legyen a legelső lépés, melyben végig gondolod és leírod, hogy kit mivel lepsz meg, ezzel elkerülheted, hogy a vásárlás alkalmával engedj a kereskedők csábításának és valóban csak az kerüljön a kosárba, ami az ajándékozási  listádon szerepel!
  2. Ugye már rég elfelejtetted Te is a műanyag szatyrokat?! Legyen Nálad mindig összehajtható textiltáska, amely kiváltja a nejlonzacskók használatát, melyet már Brüsszelben is betiltottak, nem véletlenül, hiszen ezeknek sok száz év a lebomlási ideje. Sokszor élővizeinkben kötnek ki, mint hulladék. Ezt az úszó műanyagot a medúzával táplálkozó tengeri teknős élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állat halálát okozhatja. A tengerben lévő porlasztott nejlon és minden más műanyaghulladék bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is végső soron. Miért ne tegyél ellene ha tudsz, hisz rajtad is áll!
  3. Alkoss saját kézzel Te magad is régiből valami újat meglepetésként, mert ugye az ajándékozásnak nem kellene feltétlen a pénzköltésről szólni. Nézz körül szekrényedben, biztos van pár olyan régi ruhadarab, amit már nem használnál, de kisebb átalakítással új ruhát, vagy abból textilékszert, lakásdekorációkat készíthetsz barátaidnak, családodnak!
  4. Válassz Te is minőségi, tartós terméket!  A minőség már régen nem a gazdagok luxusa. 
  5. Ne csomagold agyon az ajándékot! Díszes doboz, csomagolópapír, több sor szalag, majd mindez egy ajándéktáskába. Ugye ismerős mindez? Idén, ezek nélkül ünnepeld a karácsonyt! Ha pedig elengedhetetlen egy dekoratív csomagolás, tedd mindezt újrahasznosítható papírdobozokban, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ha jó a kézügyességed, régi cipős dobozokból és újságokból  is  gyönyörű adventi dekorációs dobozokat készíthetsz.
  6. Ugye Te sem küldesz már képeslapot, üdvözlőkártyát?! A csillogó-villogó kis színes kártyák miatt, melyek az ünnepek után úgyis a szemetesbe kerülnek, évente több ezer fát vágnak ki. E-mailen, telefonon ma már szinte mindenki elérhető és az elektronikus üdvözlőlap küldése gyorsabb, környezetbarát megoldás is, mint a postai levélfeladás.
  7. Ünnepi menühöz az alapanyagot helyi termelőtől szerezd be! A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogasd ezzel Te is a környezet szennyezést, részesítsd előnyben a helyi termelőket, vásárolj helyi terméket! Azáltal hogy jót teszel a helyi gazdaságnak is, hozzájárulsz hogy egészségesebb termékeket fogyassz, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem. 
  8. Az élelmiszerek mennyiségére is figyelj oda, mert ünnepkor gyakran túlzásokba es(z)ünk. Gondold át mind vásárláskor, mind az ételek készítésekor a reális mennyiséget, kerüld el a felesleges pazarlást!
  9. Ugye már neked is van ökoruhád?! Ne csak Szenteste, hanem karácsony mindkét napján, a céges karácsonyi ünnepségen és a barátokkal való karácsonyozáskor is elegánsan és egyben zölden öltöztesd fel magad és mutasd meg a legszebb ünnepkor is, hogy az eleganciának, a divatnak és a környezetvédelemnek bizony nem kell különválnia egymástól.
  10. Ugye Te is visszaváltható, gyökeres karácsonyfával ünnepled idén a karácsonyt?! A kivágott karácsonyfákat mindenképp kerüld, ezek helyett még a műfenyők is zöldebb megoldásnak bizonyulnak. Karácsonyfád dekorációjánál nézz körül, mi maradt régről, akár a nagyszülőknél is érdemes körbenézni, mert örök divat a retro.

23472923 1663419683690926 6391866812631662029 n

 

10+1 Adj tovább! Karácsonykor főleg nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak, akik – ha nem is feltétlenül rászorulnak – de hálásak egy kis segítségért, figyelmességért. A karácsony a szeretet és az ajándékozás ünnepe, gondolj azokra is, akiknek szükségük van a segítségedre. Nem kell feltétlen pénzre gondolni, biztos van pár olyan melegebb ruhád, játékod, könyved, bármi, amit szívesen tovább adnál. Nagyon sok befogadó hely van, ahol pont elfér a számodra már feleslegessé vált tárgy, adj hát tovább Te is idén valamit!


Sokszor elég az odafigyelés és az elhatározás, és máris sokat tehetsz magadért, környezetedért. Szilágyi Domokos szavaival kívánok minden Kedves Olvasónak Békés Boldog Karácsonyt!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

i 47kQtKQ X2Megszületsz, felnőtté válsz, majd hozzád is leszületik egy új lélek. Mit mondanál neki, ha be kellene mutatni a Földet?

Valami ilyesmit tudnék elképzelni:

Isten hozott a Föld nevű bolygón! 

Hogy milyen hely ez ahova érkeztél? Tele van látni és felfedezni valóval, egyszóval maga a csoda, egy igazi oázis. Hol kéken ragyogó óceánok, néhol sokszínűen zöld erdők, barnás talajjal borítja a felszínét. Egyébként a Nappal, a Holddal, a Csillagokkal és a többi bolygóval együtt a Naprendszer tagja. A tudomány jelenlegi állása szerint a világűrben a Föld az egyetlen bolygó, ahol élet van, mert ez egy élhető hely. Még….Remélem az is marad! 

De ki tudja meddig, mert sajnos szétszemeteljük, kizsákmányoljuk, elpazaroljuk, nem értékeljük a természeti erőforrásainkat. Háborúzunk, öljük egymást hol szavakkal, hol tettekkel. Legyilkoljuk a gyengébbeket, megöljük, megkínozzuk az állatokat, felelőtlenül élünk napról napra. Vásárolunk mintha kötelező lenne,állandóan rohanunk, meg csak ritkán állunk. Mesterséges ízfokozókkal, tartósítószerekkel, méreganyagokkal „tápláljuk” magunkat és minderről tudomást se veszünk. Fast rendszerben élünk: fast food, fast fashion, fast kapcsolatok idejét éljük. Még….Remélem nem sokáig, mert ez így tarthatatlan és embertelen!

És Neked ezt nem kell követned! Rá fogsz jönni, hogy megéri békében, harmóniában élni és visszatalálni a természethez. Megéri jónak lenned, megéri zöldnek lenned! Sőt: nagyon nincs is más út, ha Te is ugyanezt, a csodálatos természeti kincseket rejlő Földet szeretnéd bemutatni majd a Hozzád születő léleknek! Ehhez cselekedni kell, hogy ez fennmaradjon és igen, Neked is!

20170730 165623

 Adj helyet az életedben a természetnek! 

 Állj le a pazarlással!

 Becsüld meg Földünk erőforrásait, élővilágát!

 Célszerű környezetvédelmi szempontból is megvizsgálni vásárlási szokásaidat!

 Csökkentsd ökológiai lábnyomodat!

 Dönts a környezettudatosság mellett!

„A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk, hanem az egyetlen.” 

írja Albert Schweitzer

Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te is felelősen gondolkodj, légy tudatos, és mutass példát azzal is, hogy bevezeted az egyszerű, hétköznapi praktikákat a mindennapi életedbe, mert gyermekeid, unokáid a Tőled átvett minták alapján viszik tovább saját életüket. 

"A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye,

nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.”

(Albert Einstein)

Hogyan kormányozódik életed? Mennyiben irányítja azt a véletlen, mennyiben mások, s mennyiben Te magad? Van-e célja életednek?

Érzel-e felelősséget a távolabbi környezetedért, Földünk jövőjéért?

Mennyire vagy tudatos, és mennyire környezettudatos?

Hogyan tudod legjobban felhasználni életed hátralévő éveit úgy, hogy az nemcsak Neked, hanem a közvetlen és a távoli környezetednek és Földünknek is jó legyen?

A tudatosság, főként a környezettudatosság üzeneteinek terjesztését rendkívül fontosnak érzem. Ennek egyik csatornája jelen oldalam is, mely  segít majd Neked  tudatosítani, hogy mit tehetsz önmagadért és másokért.

A tudatosság a fejben kezdődik, de a gyakorlatban is folytatni kell. Nem elég hinni, tudni, hanem tenni-tenni kell…....