bg

Kedvencemet, a levendulát a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta. Hogy miért rá esett a választás, milyen előnyös tulajdonságai vannak a levendulának, arról regényeket tudnék írni, (lehet majd fogok is), de most egyelőre csak röviden és tömören: A levendula az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk.

lavender 1490788 960 720Hogy mire használom szinte mindennap?
Például ha valaki felbosszant, ha nem tudok aludni, ha stresszes vagyok, ha rám tör a szomorúság vagy ha béna vagyok és megégetem magam, mint pl. tegnap este is a vasalóval. A legjobb nyugtató és antidepresszáns szerem a kedvenc levendula olajom. De csak esténként, lefekvés előtt, természetesen egy pohár vörösbor társaságában. És garantált a mély alvásom.

Hogy hogyan használom?
Égési sebre (szerencsére ritkán van ilyenem) a terápiás tisztaságú levendula illóolajból 1 cseppet tisztán elkenek.

Ha nem egy pohár vörösborral, akkor levendula gyógyteával zárom a napom a nyugalmamért. Kb. 3 teáskanál szárított levendulát leforrázok, 10 percig állni hagyom és már iszom is, egy kevéske mézzel. Mindezt a levendula fürdőmben fogyasztom el, amit pár csepp levendulaolajból készítek el, és persze figyelek arra, hogy az olaj egyenletesen oszoljon el a forró fürdőmben, ne csak a víz felszínén ússzon, ezért egy kis tejben előtte jól elkeverem, mielőtt a fürdővízbe önteném.

A molyok ellen pedig szárított levendulavirágot tartalmazó, apró zsákot helyezek a ruhásszekrényembe.

A megmaradt levendulából pedig házi szappant készítek saját célra, hogy teljesen nyugalomban élhessem a napjaimat. És élem is..... hála a levendulának!

Kalocsai lányként és az egészséges életmód megszállottjaként kötelességemnek érzem, hogy pár sort szenteljek a világhírű kalocsai paprikában is megtalálható gyógyerőnek: a kapszaicinnak.

A kapszaicin tulajdonképpen egy alkaloid, amitől csípősnek érzed a paprikát. Ha szereted a csípős ízt, mázlid van, de ha nem akkor is rábeszélnélek, hogy fogyassz csípős paprikát, mert számtalan jótékony hatással bír szervezetedre:

  • hozzájárul a vérnyomás szabályozásához,
    • blokkolja a  fájdalomérzékelő idegeket, így jó hatásfokkal lehet vele enyhíteni a fájdalmat,
  • migrén kezelésére kedvező hatással bír,
  • enyhítheti az ideg, izom és ízületi fájdalmakat,
  • segíti az emésztőnedvek termelődését, védi a gyomor nyálkahártyáját.

Ha semmiképp nem tudsz megbirkózni az erős ízzel, akkor más formában is beviheted panasz esetén a kapszaicint, ugyanis léteznek már kapszaicin tartalmú kenőcsök is, melyek használatával enyhülhet a hátfájás, valamint előnyös a reumás ízületi gyulladásra és pszoriázisra  is.

A kapszaicin nemcsak a gyógyításban, főként a prevencióban, hanem a szépségápolásban is remekel. Gyulladáscsökkentő arcpakolást is készíthetsz belőle, antioxidáns hatásának köszönhetően feszesíti bőrödet, célzottan jó a pattanásokra és ragyogást kölcsönöz arcodnak. Zsírégető pakolásként is bevált recept lehet főként narancsbőrös testrészekre.

Legyen szó bármilyen természetes gyógyhatásról, azért Paracelsus híres mondását sose feledd:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”

Az elfogyasztott kapszaicin mennyisége tesz tehát különbséget az értékes gyógyereje és az ártalmas mivolta között. Óvatosan hát az adagolással, mert túlzott mennyiségben esetenként gyulladást is okozhat.  

Ahhoz, hogy boldog, tudatos életet éljél, elnegedhetetlen, hogy egészséges legyél. Nem véletlen a legfőbb kincsünk az egészségünk. Sokan nem tudják  értékelni az egészséget, mert természetesnek veszik, de ha egyszer ne adj Isten  elveszti bárki is, már rögtön másként tekint rá az ember. Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani az egészséges állapotot, idő és energiabefektetésre lesz szükség. Az egészség egy dinamikus dolog, minden nap tenni kell érte, oda kell figyelni e lét stabilizálására. Ilyen módszerek többek között az egészséges táplálkozás, a mozgás, a relaxálás, a meditáció és a gyógynövények. Az elmúlt években egy-egy hetet gyógynövénytáborokban töltöttem, hogy közelebbről is megtapasztaljam azt a csodát, amit a természet rejt számunkra. Hiszem, hogy a gyógynövények szakszerű alkalmazásával számos betegség megelőzhető. 

Információk sokaságában élünk az egészséges életmód témájában is. Mégis sokak számára elérhetetlennek tűnik az egészség és a tudatos, harmonikus életszemlélet. Nem vagyok  az egészséges táplálkozás hírnöke, na nem azért, mert nem értek egyet vele és nem e szerint élnék, hanem mert nem vagyok a témában jártas szakértő. Hála Égnek sok neves szakember létezik már ezen a területen is, számtalan életmódot mutatnak be, van aki a vega, van aki paleo szerint él és így tovább... Mivel nincs megfelelő végzettségem ezen a téren, sem szakmai tapasztalatom, így ezek kapcsán nem foglalok állást, vannak bőven, akik ezt megteszik helyettem, nem gyarapítom e népes tábort. Amihez értek viszont és saját bőrömön is tapasztaltam, az a természetben fellelhető, gyógynövények, füszernövények áldásos hatása, valamint tudatosság megszállottjaként nem győzöm hangsúlyozni a prevenció fontosságát, azaz az egészségtudatos gondolkodást, egészséges életmódot. Gyakorlati tippeket hozok majd ezen a fejezeten belül, hogy miket kerüljünk mindenképp és miket részesítsünk előnybe, valamint minden általam megismert gyógynövényt is részletesen bemutatok.