bg

Földünk jövője a fejedben és a kezedben van!

Havasi Patrícia, okleveles környezetmérnök és aromaterápiás tanácsadó vagyok. Rajongásom a természet iránt már korán megmutatkozott, ezért döntöttem úgy, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki karán fogom megszerezni első diplomámat környezetmérnöki szakon. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen munkám egyben a hivatásom, az egyik szenvedélyem is. Diplomám megszerzése óta főállásban a környezetvédelemben tevékenykedek, ezen belül is a megújuló energiák (napenergia, szélenergia, földhő, geotermia és biomassza) hasznosítására irányuló projekteket menedzselek valamint klímastratégiák kidolgozásában, fenntartható energiahatékonysági akciótervek készítésében is részt veszek.

Főállásom mellett HarmoNet aromaterápiás rovat szerkesztője vagyok, ezzel eleget tehetek a másik szenvedélyemnek is, az írásnak, az ismeretterjesztésnek. Hála Égnek, mára, már nemcsak az írásaimon keresztül terjeszthetem a zöld életvitel fontosságát, a tudatosság előnyeit,  hanem képernyőn és a rádió hullámhosszán, valamint élőben közösségi programokon, nagyobb rendezvényeken keresztül is.

Bármerre járok, fényképezőgép mindig van nálam. A természetfotózás alapjait magamtól sajátítottam el, amiben profi fotós barátnőm sokat segített. A fotózás a természetben kikapcsol, más szemmel nézem ekkor a világot. Ilyenkor megszűnik az idő számomra és nem marad más, csak gyönyörködni a sokszínű természetünkben és persze megörökíteni a legszebb pillanatokat, melyek közül párat, a Nature Photos mappába fel is töltögetek. Természetfotóimat jellemzően Bükkszentkereszten, Balatonfelvidéken, de leginkább Kalocsa és Szelidi-tó környékén készítem, mert ott születtem, és ott van az igazi otthonom. 

Mint a legtöbb Nő én is szeretem a szép ruhákat és a kozmetikumokat. Ma már nemcsak hiszem, hanem tapasztalom is, hogy a divatnak és a környezetvédelemnek nem kell különválnia. Az ökodivat iránti igényt egyre több stylist ismeri fel, így volt ezzel Dr. Szabó Krisztina is, a Green Culture ruhakollekciójának tervezője és tulajdonosa is egyben. Hála a Sorsnak a közös szenvedélyünkből egy (remélhetőleg) életre szóló barátság vette kezdetét és mára már együtt hirdetjük különböző csatornákon keresztül a környezettudatos öltözködés fontosságát. 2019-ben elnyertük a Telekom fenntartható innováció kategóriában a DELFIN Díjat, erről szóló rövid videónk itt tekinthető meg.. A zöld szemléletformálás és a publikálások, megjelenések együttese számomra egy szerelem, mert szeretek kiállni olyan dolog mellett, melyben elhivatottan hiszek és tudom, hogy csak jó célt szolgál. Az egyik kedvenc idézetem is Chaneltől szól:

”A legbátrabb cselekedet az, ha saját gondolataid vannak. Hangosan”

i JfTGhbK X2Hiszem, hogy a természetben szinte minden fellelhető,  így pl. a Napból érkező energiával a világ összes energiaigényét ki lehetne elégíteni, a gyógynövények szakszerű és hatékony alkalmazásával számos betegség forrását lehetne kiküszöbölni…és így tovább. Az elmúlt években egy-egy hetet gyógynövénytáborokban töltöttem, hogy közelebbről is  megtapasztaljam azt a csodát, amit a természet rejt számunkra. Számtalan esetben bizonyítottak már nekem a „természet patikái” és ezt a tudást, tapasztalatot szeretném átadni Neked is! Mindig csak a minőséget preferáltam és nagyon örülök, hogy rátaláltam hosszú keresgélés után a természetes illóolajokra, melyeket én a Föld ajándékainak tekintek. Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében.

Mint minden, a környezettudatosság is fejben dől el, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetek a tudatosságra. Saját tapasztalatomból is tudom, hogy a tudatos életvitel nélkülözhetetlen hosszú távon egy boldogabb élet megéléséhez. Márpedig környezettudatossá is jellemzően az válik, aki a saját életével is elégedett, kiegyensúlyozott és egy tudatos életet él. Az ÖkoTrend oldalam épp ezért a tudatos élethez ad tanácsokat, motivál, jó példával szolgál, hogy kövesd Te is e trendi irányzatot.

Életcélom, hogy az általam megszerzett tudást, saját tapasztalataimat minél több ember számára átadjam és ösztönözzek sokakat, hogy próbálják ki az öko-megoldásokat, mert hamar rá fognak jönni, hogy minden szempontból megéri zöldnek lenni.  Nagy álmom, hogy az ÖkoTrend valóban trendi legyen, hogy minél többen legyünk zöldek, mert nem dughatjuk már tovább a homokba a fejünket, felelősen kell gondolkodnunk és zöldre kapcsolnunk mind fejben, mind a mindennapi életvitelben, mert az utolsó órákban járunk. Nem szándékozom világvége-hangulatot kelteni, de manapság sok elkeserítő dolog tapasztalható, ám szilárdan hiszek abban, hogy egy környezettudatosabb szemléletmód kialakításával megszüntethetjük a bajok jó részét,  legyőzhetjük a problémákat, mielőtt azok győznének le minket. Nincs kétségem afelől, hogy mindez végrehajtható, ha rászánjuk magunkat a feladatra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül mindenki tanulja meg, hogy mit tehet ennek a problémának a leküzdéséért, hogyan válhat az ÖkoTrend rabjává, hogyan viselkedhet a természetben, hogy kövesse Friedensreich Hundertwassert, aki szerint :

„Vendég vagy a természetben - viselkedj!”

Kapcsolj  Zöldre Te is, mert megéri ÖkoTrendynek lenni!